ΤΑΒΛΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΚΑΚΟ ΤΑΒΛΙ.
ΑΡΧΙΚΗ | ΤΑΒΛΙ | BACKGAMMON | ΤΑΒΛΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ | ΤΑΒΛΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Φραπέ

Γίνεται website για το τάβλι χωρίς αφιέρωμα στον καφέ και μάλιστα τον φραπέ; Πιστεύω πως στην συνείδηση του καλού ταβλαδόρου αυτά τα δύο, τάβλι και φραπέ (φραπές αν προτιμάτε) είναι απόλυτα συνδεδεμένα.

φραπέ

Οι παρακάτω εικόνες είναι πολύ συνηθισμένες στην Ελλάδα. Καλοκαίρι σε κάποιο μπαλκόνι ή σε μια αυλή ένα τάβλι ανοιγμένο σε ένα τραπέζι και δύο φίλοι να ρίχνουν τα ζάρια παίζοντας κάποια παρτίδα. Την ίδια ακριβώς σκηνή μπορείτε να συναντήσετε σε κάποιο από τα πολυάριθμα καφενεία ή σε κάποιο καφέ - καφετέρια που είναι φοιτητικό στέκι. Απαραίτητη συνοδεία, ένας καφές φραπέ. Μα τι είναι αυτός ο καφές, ο φραπέ, που τόσο πολύ ταίριαξε με την ιδιοσυγκρασία του έλληνα ώστε να γίνει το απαραίτητο συνοδευτικό ποτό ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες;

Όλα ξεκίνησαν πριν από 49 χρόνια. Ο Δημήτρης Βακόνδιος κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης συνήθιζε να πίνει στιγμιαίο Nes cafe της Nestle αλλά στην κλασική γερμανική του μορφή σαν ζεστό ρόφημα. Όμως το ελληνικό καλοκαίρι δεν σηκώνει και πολλά ζεστά και έτσι ο πανέξυπνος αυτος άνθρωπος χτύπησε στο σέικερ την δοσολογία με παγωμένο νερό. Ο φραπέ γεννήθηκε. Η εταιρία που δούλευε ο κύριος Βακόνδιος που ήταν και αντιπρόσωπος της Nestle στην Ελλάδα λάνσαρε την ιδέα του παγωμένου χτυπημένου Φραπέ. Ένα ιδιοφυές αναψυχτικό που ταίριαξε απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία του έλληνα και στο ελληνικό καλοκαίρι.

Το όνομα " φραπέ " όμως για τον συγκεκριμένο τύπο καφέ φαίνεται πως το καθιέρωσε ο Δημήτρης Λέντζος, ιδιοκτήτης του ομώνυμου καφέ στο Παγκράτι μερικά χρόνια αργότερα.

Η λέξη frappé ( φραπέ) είναι γαλλική, μα έχει τόσο πολύ ενταχτεί στην γλώσσα μας χάρη στον καφέ που ενώ κανονικά δεν κλίνεται όπως και όλες οι ξένες λέξεις, η συχνή χρήση έχει δημιουργήσει κανονικούς γλωσσικούς τύπους ο Φραπές (κατά το ο καφές) του φραπέ, οι φραπέδες, το φραπεδάκι, χαιδευτικά. Bέβαια μια πλούσια γλώσσα σαν την ελληνική και με τεράστια παράδοση δεν θα μπορούσε να μείνει μόνο σε αυτά, ειδικά για κάτι τόσο αγαπημένο σαν τον φραπέ και έτσι έχουμε ακούσει και ακραίους γλωσσικούς τύπους που όμως έχουν χιούμορ και ενδιαφέρον, σαν το φραπεδιά, φραπεδούμπα (κατά το γαρδούμπα και τούμπα;) και φραπόγαλο ( ο φραπε με γάλα).

Ο φραπέ είναι αγαπημένος καφές για όλους τους έλληνες. Ειδικά για τους έλληνες που βρίσκονται εκτός Ελλάδας, μετανάστες, φοιτητές, ναυτικούς είναι κάτι που τους συνδέει με την πατρίδα όπως και να το κάνουμε, αλλά και τους κάνει ξεχωριστούς. Ξεχωριστά κάνει ο φραπέ και τα καφέ στο εξωτερικό που συχνάζουν έλληνες ή είναι ελληνικά στέκια αφού θέλοντας και μη περιλαμβάνουν τον φραπέ στον κατάλογο τους (αν μπορούσαν ας έκαναν κι αλλιώς).

Ο φραπέ εκτός από το τάβλι είναι συνδεδεμένος με κάθε εκδήλωση της ζωής του έλληνα και έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίο που έχουν γραφτεί βιβλία και γίνονται ιδιαίτερα αφιερώματα σε όλα τα μέσα για τον φραπέ. Επίσης δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο φραπέ ενέπνευσε τους Ιταλούς να φτιάξουν αντίστοιχες παγωμένες εκδοχές των πολύ δημοφιλών δικών τους καφέδων εσπρέσο και καπουτσίνο που ποιά σερβίρονται σε όλο το κόσμο και στην Ελλάδα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΦΡΑΠΕ

 

Τάβλι info.gr

Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για το τάβλι στο ίντερνετ, τα πάντα για το διαδικτυακό τάβλι. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr.

INTERNETINFO © ONLINE TAVLI INFO.GR