ΤΑΒΛΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΚΑΚΟ ΤΑΒΛΙ.
ΑΡΧΙΚΗ | ΤΑΒΛΙ | BACKGAMMON | ΤΑΒΛΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ | ΤΑΒΛΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Φεύγα

Το φεύγα είναι μια παραλλαγή παιχνιδιού στο τάβλι που δημιουργήθηκε στην Μικρά Ασία και είναι επόμενο να είναι η αγαπημένη εκδοχή στο τάβλι για τους έλληνες με καταγωγή από την Ιωνία. Στην σημερινή Τουρκία είναι το αγαπημένο παιχνίδι των τούρκων ταβλαδόρων με την ονομασία μουλτεζίμ ή ταύλα. Και είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να δείς τούρκους να παίζουν μπροστά στα μαγαζιά τους μια παρτίδα φεύγα ή στα αντίστοιχα με τα ελληνικά καφενεία τους (που τις περισσότερες φορές σερβίρεται το παραδοσιακό τούρκικο τσάι και όχι καφές).


ΠΩΣ ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΦΕΥΓΑ


Η περιοχή εκκίνησης του ενός παίχτη στο φεύγα είναι διαγωνίως απέναντι από του αντιπάλου, ενώ η περιοχή μαζέματος είναι ακριβώς απέναντι από την περιοχή εκκίνησης του καθενός. Στο φεύγα η κατεύθυνση που κινούν τα πούλια οι παίκτες είναι και για τους δύο η ίδια, αυτό είναι και το κύριο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού μαζί με το ότι το κάθε πούλι καταλαμβάνει μια θέση και κάνει πόρτα χωρίς να έχει το δικαίωμα ο αντίπαλος να το «χτυπήσει» ή να το «πλακώσει», όπως στις πόρτες και το πλακωτό. Οι πόρτες στο φεύγα δηλαδή γίνονται με μονά πούλια.

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΟ ΦΕΥΓΑ


Στο φεύγα το πρώτο πούλι που ξεκινάει από την αφετηρία πρέπει να φτάσει τουλάχιστον μέχρι την περιοχή εκκίνησης του αντιπάλου για να έχει το δικαίωμα να κινήσει και τα υπόλοιπα πούλια του ο παίχτης. Στο φεύγα ο κάθε παίχτης εφόσον το πρώτο του πούλι έχει φτάσει στην περιοχή εκκίνησης του αντιπάλου τότε έχει το δικαίωμα να καταλάβει όλες τις θέσεις στην περιοχή εκκίνησης του εκτός από μια, όποια επιλέξει αυτός. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού μπορεί να αλλάζει αυτή τη θέση που αφήνει ανοιχτή ανάλογα με το τι τον συμφέρει. Έτσι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στο φεύγα ο παίκτης να σχηματίζει εξάπορτα που σημαίνει ότι ο αντίπαλος δεν μπορεί να περάσει τα πούλια του και πρέπει να περιμένει τον άλλο παίκτη να του ανοίξει με αποτέλεσμα να καθυστερεί και να χάνει ζαριές.

ΦΕΥΓΑ

 

Τάβλι info.gr

Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για το τάβλι στο ίντερνετ, τα πάντα για το διαδικτυακό τάβλι. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr.

INTERNETINFO © ONLINE TAVLI INFO.GR