ΤΑΒΛΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΚΑΚΟ ΤΑΒΛΙ.
ΑΡΧΙΚΗ | ΤΑΒΛΙ | BACKGAMMON | ΤΑΒΛΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ | ΤΑΒΛΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Πλακωτό

Το πλακωτό είναι κι αυτό ένα από τα βασικά παιχνίδια του ταβλιού για τους έλληνες παίκτες. Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα του "πλακώματος" των πουλιών του αντιπάλου που σημαίνει ότι σταματάει η κίνηση τους μέχρι να ελευθερωθούν. Έτσι ο παίκτης δημιουργεί πόρτες όχι μόνο με δύο δικά του πούλια αλλά και πλακώνοντας ένα πούλι του αντιπάλου. Πόρτες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του παιχνιδιού του.


ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΛΑΚΩΤΟ

Οι παίκτες ξεκινάνε από απέναντι περιοχές στο τάβλι από την θέση ένα δημιουργώντας όσο το δυνατόν περισσότερες πόρτες. Βασική τους επιδίωξη είναι να βγάλουν όλα τα πούλια τους από την βάση τους που είναι η περιοχή μαζέματος του αντιπάλου ώστε να μην καταφέρει ο αντίπαλος να τους αιχμαλωτίσει πούλια, ειδικά στην θέση 1 (μάνα) και 2 (παραμάνα). Ένας παίχτης έχει πόρτα σε μια θέση όταν α)έχει δύο ή περισσότερα πούλια σ' αυτή και
β) όταν έχει "πλακώσει" ένα πούλι του αντιπάλου με ένα ή περισσότερα δικά του.


ΠΩΣ ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΚΩΤΟ


Ο κάθε παίχτης έχει την περιοχή εκκίνησης του μπροστά του και ακριβώς απέναντι του την περιοχή μαζέματος του, η οποία αποτελεί και περιοχή εκκίνησης του αντιπάλου αντίστοιχα.
Η κίνηση τους είναι κυκλική, του ενός σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού και του άλλου αντίθετα από αυτούς.
Τα 15 πούλια του κάθε παίχτη τοποθετούνται όλα στην πρώτη θέση (την α για τον ένα παίχτη και την ω για τον άλλο αντίστοιχα). Στο πλακωτό όπως και στα άλλα παιγνίδια στο τάβλι, το τελευταίο πούλι που θα μείνει στην αρχική θέση λέγεται "μάνα", ενώ το προτελευταίο "παραμάνα".


ΠΛΑΚΩΤΟ ΓΕΝΙΚΑ


Όταν ένα πούλι βρίσκεται μόνο του σε μια θέση ο αντίπαλος έχει το δικαίωμα να το «πλακώσει» και έτσι κάνει μια πόρτα και αυτό το χαρακτηριστικό είναι που κάνει το πλακωτό ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
Ο κάθε παίχτης έχει το δικαίωμα να αρχίσει το μάζεμα όταν έχει φέρει όλα τα πούλια του στην περιοχή μαζέματος του και δεν του έχει πλακώσει κανένα από τα πούλια του αντίπαλος. Αν κατά την διάρκεια του μαζέματος ο ένας παίκτης πλακώσει κάποιο πούλι ο άλλος παίκτης σταματάει το μάζεμα μέχρι να ελευθερωθεί το πούλι ώστε να συνεχίσει.
Όταν ένας παίχτης πλακώσει την «μάνα» του αντιπάλου τότε το παιχνίδι είναι σχεδόν σίγουρο ότι χάνεται διπλό. Κι αυτό γιατί στο μάζεμα έχει το δικαίωμα εκτός από το να μαζεύει τα πούλια απο τις 6 θέσεις ανάλογα με τη ζαριά αλλά και να τα μετακινεί προς μικρότερες αριθμητικά θέσεις, οπότε και πάνω στο πλακωμένο στην μάνα πούλι. Στο πλακωτό θεωρητικά μέχρι να μαζευτεί και το τελευταίο πούλι δεν έχει τελείωσει τίποτε αλλά άμα κάποιος παίκτης πιάσει τη μάνα του άλλου το παιχνίδι τελειώνει διπλό γιατί ο αντίπαλος δεν προλαβαίνει να μαζέψει ούτε ένα πούλι. Η μόνη θεωρητικά μικρή πιθανότητα να λήξει το παιχνίδι με διαφορετικό αποτέλεσμα είναι κι ο αντίπαλος να πιάσει την μάνα του άλλου, που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να μαζέψει ούτε ο ένας ούτε ο άλλος και έτσι θα έχουμε ισοπαλία. Από την άλλη αν ο ένας παίχτης αφήσει πιο γρήγορα την μάνα του άλλου τότε αυτόματα χάνει και το παιχνίδι διπλό.

ΠΛΑΚΩΤΟ

 

Τάβλι info.gr

Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για το τάβλι στο ίντερνετ, τα πάντα για το διαδικτυακό τάβλι. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr.

INTERNETINFO © ONLINE TAVLI INFO.GR