ΤΑΒΛΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΚΑΚΟ ΤΑΒΛΙ.
ΑΡΧΙΚΗ | ΤΑΒΛΙ | BACKGAMMON | ΤΑΒΛΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ | ΤΑΒΛΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Πόρτες

Γενικά για τις πόρτες


Οι πόρτες είναι το πιο γνωστό και το πιο γρήγορο παιχνίδι στο τάβλι. Είναι το ελληνικό παιχνίδι που πάνω του έχει στηριχτεί η παγκόσμια παραλλαγή του Backgammon. Επίσης είναι αρκετά τεχνικό παιχνίδι, που σημαίνει ότι δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο η τύχη στην έκβασή του, όσο παίζει η ικανότητα και η εμπειρία του παίκτη.
Βασικό χαρακτηριστικό στις πόρτες είναι το βγάλσιμο των πουλιών έξω από το παιχνίδι που σημαίνει ότι τα χτυπημένα πούλια βγαίνουν από το παιχνίδι πρέπει να μπούν ξανά στο παιχνίδι με ζαριά στην αντίστοιχη θέση στην αφετηρία.

Πόρτες κανόνες


Ένας παίχτης έχει πόρτα σε μια θέση όταν σε αυτή έχει δυο ή περισσότερα πούλια που σημαίνει ότι ο άλλος δεν μπορεί να βάλει δικό του. Οι πόρτες λειτουργούν ως πάτημα για τον παίκτη για να οργανώσει την στρατηγική του και ως εμπόδιο στην στρατηγική του αντίπαλου παίκτη.

Πως στήνονται τα πούλια στις πόρτες

Τα πούλια στις πόρτες στήνονται στις αντίστοιχες απέναντι θέσεις σε στήλες των 3 και 5 πουλιών και δύο μένουν στην αφετηρία στη θέση 1 (μάνα). Ο κάθε παίχτης έχει μπροστά του την περιοχή μαζέματος ενώ απέναντι του την περιοχή εκκίνησης, που σημαίνει ότι στις πόρτες η περιοχή εκκίνησης του ενός είναι η περιοχή μαζέματος του άλλου.


Χτύπημα πουλιού στις πόρτες


Όταν ένα πούλι βρίσκεται μόνο του σε μια θέση στις πόρτες, ο αντίπαλος έχει το δικαίωμα με την κατάλληλη ζαριά βέβαια, να το "χτυπήσει" και να το "δώσει στο χέρι" του άλλου. Όταν λοιπόν ένας παίχτης έχει ένα ή περισσότερα πούλια στο χέρι δεν μπορεί να κάνει καμία κίνηση αν πρώτα δεν βάλει αυτά τα πούλια πάλι στο παιχνίδι. Τα χτυπημένα πούλια μπαίνουν στην περιοχή εκκίνησης ανάλογα με το ζάρι. Υπάρχει περίπτωση να "χάσει τη σειρά του" αν οι πόρτες του αντιπάλου δεν του επιτρέπουν να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Μπορεί όμως να χρησιμοποιήσει την μία από τις δύο ενδείξεις των ζαριών και τότε πρέπει να τοποθετήσει το πούλι. Επίσης υπάρχει περίπτωση να έχει ο αντίπαλος πόρτες και στις έξι θέσεις και τότε δεν είναι αναγκαίο να παίξει ο αντίπαλος παρά μόνο να περιμένει να του "ανοίξει" ο άλλος. Ένας παίχτης μπορεί να ξεκινήσει το "μάζεμα" όταν έχει φέρει όλα τα πούλια του στην περιοχή μαζέματος. Αυτό μπορεί να διακοπεί από τον αντίπαλο αν του χτυπήσει ένα ή περισσότερα πούλια που σημαίνει ότι του τα ξαναγυρίζει στην αφετηρία.


Βαθμολογία παρτίδων στις πόρτες

Στις ελληνικές πόρτες τα παιχνίδια είναι μονά ή διπλά
.

Πόρτες η πιο γρήγορη παραλλαγή στο τάβλι

 

Τάβλι info.gr

Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για το τάβλι στο ίντερνετ, τα πάντα για το διαδικτυακό τάβλι. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr.

INTERNETINFO © ONLINE TAVLI INFO.GR